28 January 2009

Kenapa Aku di'jahil'kan

Bengang... hari ni mmg bengang...

Kenapa aku yg sering dicop jahil...

Jahilkah aku? kenapa korang kata aku jahil...

Korang tu suci sgt ke? (walau aku tau korang mmg alim dan warak) tp tak layak gelar aku jahil.. Syurga neraka tu korang ke tulis senarai ahlinyer....

Aku ader prinsip aku, dan aku pilih yg mana aku rasa yg terbaik utk hidup aku... kenapa plak korang nak mempersoalkan pilihan aku... hya kerana aku tidak memilih jalan pilihan korang, aku dah dianggap jahil... sedangkan korang sendri pon belum pasti pilihan korang tu baik utk aku atau tidak...

Kali ni aku pasti, aku akan ikut kata hati dan berdiri atas prinsip aku sendiri, kenapa hya aku yg perlu menghormati sahabat, sedang sahabat tak pernah menghormati aku....

Renungan buat sahabat.... (sumber Sufian's Blog)


“Apabila seseorang berkata (menuduh) kepada saudaranya: Wahai si kafir! Maka sesungguhnya perkataan itu akan kembali kepada salah seorang dari keduanya. Sekiranya orang itu tidak layak disebut kafir maka perkataan itu akan kembali kepada dirinya sendiri.” – Hadith Riwayat Bukhari, Muslim, Turmizi dan Ahmad.

“Sesiapa yang memanggil seseorang dengan perkataan (tuduhan) kafir atau berkata: Engkau musuh Allah sedangkan dia tidak berhak dengan tuduhan tersebut, maka perkataan tersebut akan kembali kepada si penuduh.” – Hadith Riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad.

“Janganlah seorang itu menuduh seorang yang lain dengan tuduhan kafir atau fasik, maka perkataan itu akan kembali kepadanya sekiranya orang yang dituduh itu bukan seperti itu (bukan golongan kafir atau fasik)." – Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim


“Mereka suka membunuh (menghancurkan) Ahli Islam (terutama pemimpin yang tidak berhukum dengan hukum Allah dan pengikutnya) tetapi merka membiarkan ahli berhala (orang-orang yang benar-benar jelas kekafirannya)” – Hadis Riwayat Bukhari, Mulim.





9 comments:

myZone | When Anuar opens to public said...

uih, balik cuti2 mesia tup2 kuar entry emo pew kes?

nurul aziyana said...

huhuhu aku memahami..

zuhaimi zul said...

to nuar: tulah pasal..bengang bro... u ader ubat nak hilang tensen tak?

to aziyana: thank sbb memahami...

Faisal Admar said...

jahil? hmm masuk ofis kerajaan tengok apa dorang buat. tudung sampai 1 ofis pakai, tapi mengumpat non stop! sape lagi jahil kan?

orang yang pandai judge orang dia tu la yang patut judge diri sendiri. problemnya dorang ni selalu ingat dorang the best and dorang the right one.

tuhan ada... :) sabar k.

al-hussaini said...

btw, yg penting hati kite baik n ikhlas ngn org lain..Allah SWT senantiasa melindungi kite biarpun kita di'jahil'kan oleh pihak2 tertentu. Kerna kita perlu yakin, setiap perbuatan ada balasannya. Kalau baik, maka baik lah nantinya..kalau jahat itulah sebaliknya...

nak hilang tensen? ...amalkan membaca sepuluh ayat Al-Quran atau lebih selepas solat subuh..InshaAllah, permulaan hari tersebut & pengakhirnya akan dirahmati Allah...(adaptasi dari ulama Indonesia yg menyeru pemimpin di sana utk membaca Al-Quran bagi mengelak rasuah) :)

zuhaimi zul said...

to faisal: emmm.. tulah, tak reti dah wat camner.. dah lama zul duk sabar... nasib baik ader blog yg bleh jadi tempat lepas perasaan...huhuhuhu...thank

to husaini: aku baca Quran lepas maghrib... lepas Subuh selalu bergegas nak ke pej.. but i'll try..tq

Marini said...

sabar k..walaupun aku x tau apa cite...org umah lak x bercerita...so anyway sabar k...

azhan said...

Semalam baru dengar kuliah maghrib dr Kiai Aa Gym.. die salah seorg pendakwah terkenal dr indonesia..
die bwh kisah pasal penjaga parking kereta..

kt tempat parking tu, berpuluh2 kete ade, bermacam2 jenis ade.. pastu bertukar2 lak tu.. ade masuk, ade kuar.. tapi die tak pernah riak pun.. adakalanye lak, semua org ambik kete dr tempat parking die, die tak marah pun..
sbb ape, sbb tu bukan kete die..
org hanye penjaga je..

so, kiai tu cakap kite kt dunia pun same gak.. setiap ape yg kite ade, milik tuhan.. tak guna kite riak dan sombong dgn ape yg kite ade.. tak guna gak kite irihati ngan org lain.. sbb semua tu milik tuhan, bukan milik sape2.

satu agi, die ckp, setiap rezeki kite semua, tuhan dh tetapkan mase kite dlm 4bulan kandungan mak kite agi..
kite selalu marah2 bile kete kite rosak.. tapi sebenarnye kite tak sedar, tu maksudnye tuhan nk bagi rezeki kepada mekanik kete..
pastu kite rase tak puas ati, bile kite selalu demam & sakit2.. tp sebenarnye kite tak tau, tu sebenarnye rezeki kpd klinik2 & doktor2..

same gak cam kes ko.. maybe ko tak sedar.. sebenarnye tuhan nk kasik rezeki gak kat ko..
biarpun ape org kate kt ko, asalkan ko sabar, insyaALLAH tuhan akan kasik pahala kt ko..
segala amalan org yg "alim" sgt tu, pahalanye akan berpindah pada ko..
kalu pahala die dh abis, dosa2 ko lak akan pindah kt die..
so, sabar la ye..

zuhaimi zul said...

terima kasih semua... zul sgt hargai sokongan kalian semua... Semoga Zul lebih cekal menghadapi semua ini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...