16 December 2008

Temuduga PPPT DH41 (tips dan pengalaman)

Entry ni khas buat sahabat yg sering diingati, AL-Husaini... memandangkan sahabat SOT yg manja sgt ni, minta tolong pasal interview ngan SPP, so SOT buatlah entry ni...moga2 dapatlah membantu serba sedikit...

Biler terima comment dari Al-Husaini pasal interview, barulah SOT perasan yg SOT belum wat entry berkenaan interview ni..

Xtually, SOT dah diinterview utk pengesahan Jawatan PPPT DH41 pada 5hb Disember 2008. Berita berhubung interview itu dah diperolehi seminggu sebelum tarikhnyer...
PERSEDIAAN

1. Mengulangkaji isu2 berkaitan..Antara isu2 yg relevan dibaca dan dihafal termasuklah
  1. 7 teras pelan strategik pengajian tinggi negara
  2. Falsafah Pendidikan Negara dan Kebangsaan
  3. 9 cabaran wawasan 2020
  4. 10 prinsip Islam Hadhari
  5. Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (6 teras)
  6. Visi dan Misi KPT, JPPKK dan POLISAS
  7. Rukun Negara
  8. Isu2 Semasa
  9. Menteri2 KAbinet
  10. Ketua Setiausaha KPT, Pengarah JPPKK dll.

2. Menyediakan semua dokumen yg diperlukan. Dilampirkan bersama surat panggilan temuduga atau boleh di download dari web SPP.

3. Menyediakan pakaian yang sesuai. Antara tip pemakaian..


  • Baju Kemeja warna plain yg cerah..Paling sesuai biru muda.
  • Blezer (wajib sbb interview utk post pengurusan dan profesional)
  • Seluar Gelap sewajarnya sedondon dengan blezer.
  • Kasut Kulit Hitam (sepatutnyer bertali)
  • Tanda nama Kerajaan (tulisan putih background hitam)
  • Rambut dan kuku mesti pendek..
  • Tatarias menarikk...
4. Banyak bertanya pada senior2 dan mintak tip2 berguna...

5. Rehat, bertenang dan banyak berdoa..
HARI TEMUDUGA

Pagi 5 disember 2008, SOT bangun seperti biasa.. Baju yg nak dipakai dah digosok malam sebelumnya... mandi, solat..

Then bukak notebook n suft internet.. bukak web page utusan.com.my utk tgk headline surat khabar hari tersebut... Penting utk tahu tajuk2 utama akhbar pada hari temuduga (soalan popular ni)....

Jam 7.15 pagi ke pejabat.. Punch in dlu, sbb temuduga di POLISAS jugak, so takleh ah ah amik cuti...

Jam 7.30 pagi, tiba di tempat temuduga (penting datang awal utk elakkan gelabah)... Kerani tempat temuduga dah tiba... Isi beberapa borang yg perlu dan diberikan angka giliran...

Alhamdulillah, dapat no 2... bagus klu dapat awal utk elakkan tekanan daripada calon2 yg sudah ditemuduga (mcm2 hal tau, ader yg nangis, kena halau) ... mende2 ni bleh menambahkan tekanan dan membuatkan kiter lebih gabra....

Bila nama dipanggil, SOT terus ke muka pintu.. KEtuk 3 kali... masuk dan bagi salam... bergerak ke kerusi dan bagi salam sekali lagi...

"Silakan duduk" suara Datin... (alamak lupa plak nama dier)...

" Awak tak bagi salam ke?".... ops, eh dah dua kali aku bagi salam..

" Maaf datin saya dan beri salam di pintu dan sebentar tadi di kerusi"...beri penjelasan dengan sopan...

"Oh, saya tak dengar" ... (tip: lain kali bagi salam biar Terannnngggg)...

Duduk dengan badan yg tegak.. silang kaki di bawah kerusi, tapak tangan di atas peha.. relak dan tidak terlalu keras... (semua ni SOT buat tau) oh ye, elakkan menyandar...

Penemuduga akan menyelak2 fail kiter, waktu tu jgn gelabah, senyum dan pandang penemuduga dengan tenang...

Soalan 1:
Perkenalkan diri secara ringkas termasuk latar belakang pendidikan dan pengalaman dalam bidang pendidikan...

Soalan 2:
Jelaskan 7 Teras Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara...

Soalan 3:
Terangakan Teras Kedua: Menambah baik Kualiti P&P

Soalan 4:
Terangkan satu teori pembelajaran..

Soalan 5:
Bagaimana teori pembelajaran tersebut bleh dipraktikan dalam pembelajaran di politeknik..

Soalan 6:
Sebutkan rukun negara

Soalan 7:
Terangkan apa yg dimaksudkan dengan Keluhuran Perlembagaan

Soalan 8:
Sebutkan Falsafah Pendidikan KEbangsaan

Soalan 9:
Terangkan prinsip yg diterapkan dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan

Soalan 10:
Terangkan "Membina masyarakat Saintifik" dalam cabaran wawasan 2020

Soalan 11:
Sejauh mana Malaysia berjaya membina masy saintifik...

Soalan 12:
Nyatakan 4 menteri kabinet dengan kemeterianya sekali..

"Baiklah terima kasih"

" Terima kasih datin" bergerak keluar sambil melemparkan senyuman yg paling manis..

Alhamdulillah..Selesai...

Bersyukur sgt sebab penemuduga tersebut sgt baik hati... dier tidak terlalu PSIKO n byk membantu dalam SOT menjawab soalan...

tip terakhir dari SOT, yg penting jujur dalam menjawab.. jika tak tahu nak jawab, terus terang "MAaf, saya kurang pasti"....

Walaupun, ramai yg menangis dan tak kurang jugak yg kena halau... but jgn ah risau... semua nyer pasti berjalan lancar kalau kiter bersedia... Akhir sekali bykkan doa dan bertawakkal...

OK... harap al- Husaini berpuas hati.. n GOOD LUCK...

11 comments:

al-hussaini said...

wah..apreciate sgt ngan entry yg ko buat ni..tp, yg aku x puas hati, ko kate aku manja sgt??? Oh, no..(kalo awang tau, siap ko...)

But, byk benar soalan yg dikemukakan oleh panel tu..memang terkedu aku time baca soalan2 tu..

utk pengetahuan SOT, aku baru je call SPP nak pindah tempat pusat temu duga dari Kuching ke KK, Sabah. Harap2 dapatlah..

Dan satu lagi, blazer ngan nametag kena ada ker???

Xeea said...

byk gile soalan.
nyampah aku.

btw, encek hussaini, dah tau ke tpt interview kat mane. bole pulak nak tuka2 kat tempat lain.

mohon penjelasan lanjut.

zuhaimi zul said...

to husaini...

blezer n nametag perlu ader
itukan etika pemakaian pegawai kerajaan kelas A..Pengurusan san profesional... even hari khamis kena pakai baju batik, tapi utk temuduga takleh pakau baju batik.. kena pakai seperti yg telah dijelaskan...

isu manja ni isu terpencil... sajer jek memeriahkan blog..heheheheh

zuhaimi zul said...

to xeea...
rilek ah... baru berapa jek soklan.. tu aku kena hari last.. yg kena hari 1st, lagi byk... kurang2 setengah jam dalam bilik temuduga... yg kena sejam pon ader tau...

rilek ah.. korang kan pendebat.. sudah biasa goreng menggoreng
tapi jangan menipu, even korang mmg pakar menipu fakta... coooiiii

al-hussaini said...

to xeea,

kalo cam aku ni, konfem aku akan diinterview kat SPP Kuching. So, x nak la aku. Membazir duit jer.

Kalo nak g Kuching dari tempat aku ni, ibarat dari Johor nak ke Perlis. Kos perjalanan je pulang alik je, RM 700 (coz sebelum ni aku pegi sekolah Ejan UM utk moc-debate kat area sri aman dah RM600).

Then, kalo g KK, hanya 3 jam jer. Kos pun murah jer. Setakat kreta Kenari, RM80 je pulang alik utk minyak.

So, benda ni la yang aku jelaskan kat SPP. Still in progress. Tunggu dan lihat saje nanti kalo dah pihak SPP upload nama2 kita yg akan ditemuduga.

(Doa2 la, kalo ko click bahagian Sabah nanti, nama aku terpacul keluar...hehe)

zuhaimi zul said...

jgn risau bro... org spp tu bukan kejam sgt.. byk2kan berdoa...

yg penting skrg, bykkan membaca perkara2 yg berkaitan...

apa2 soalan boleh ditanya, so be prepare ok....

Ijan said...

salam..

kalau perempuan kena pakai blazer gak ke? kalau pakai baju kurung camne?

saya dpt interview bulan depan.

tq!

Hafizi said...

salam..

Thanks for ur precious info.. Mcm mana kita nak tau gelaran interviewer?? dato ke, datin ke...
Thanks

Anonymous said...

cmne nk apply ni.jmpe web spp tp ad dg29 n dg41 je...

akma said...

mcmane nk apply DH41 n DH29..dlm spp just ade DG41 n DG29...please give the info!!

zul said...

gred DH41 n DH 29 hanya ditawarkan dalam tempoh tertentu sahaja... rasanya macam tu ah... so, kena selalu alert dengan iklan dari SPP...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...