10 November 2009

Tipu yek...

Baru jek sebentar tadi aku hampir ditipu oleh satu sendiket (ye ke ejaan ni) yg suka sgt nak amik duit org sesuka hati diorang...

Kes nyer begini...

Tgh aku lepak2 duk wat keje yg bertambun ni, aku terima satu call... PRIVATE NUMBER...

Aku angkat then bermulalah perbualan... begini ah serba sedikit perbualan nyer...

Zul: Hello...

Penipu: Hello Tuan, saya buat panggilan mewakili PowerRoot yang berpengkalan di Kuala Lumpur, nama saya "bla bla bla" (aku tak ingatlah plak)...

Zul: Ye kenapa?

Penipu: Tuan, saya nak pastikan yg nombor telefon tuan adalah 0.1.3. bla. bla. bla.....

Zul: Yer...

Penipu: Kami ada menganjurkan satu pertandingan, semalam kami dah semak nombor tuan telah menduduki tempat ketiga dan memenangi cek bernilai RM7K. Jadi kami akan bank in kan cek tersebut. Tuan ader apa-apa akaun tak...

Zul: Tak de.. (then aku matikan panggilan)

Kenapa aku letak telefon sedangkan org tu nak bagi aku RM7K... aku ni dah lah tgh sengkek sbb baru jek abis kenduri... suka2 jek lepaskan rezeki yg datang bergolek ni...?

Korang ingat aku ni bodoh sgt ker nak kena tipu dengan hamlauuuu yg malaun itu... Rasional aku mengatakan mamat tu tipu aku....

1. No yg dier pakai no. private..nampak sgt nak sembunyikan identiti...

2. Longat percakapan mamat itu ader iras2 org indon... cess cakap pon tak lancar...

3. Biler masa plak aku join pertandingan Power Root... minum power root pon dua tahun lepas...

4. Biler masa plak Rosyam Noor (selaku duta Power Root) ader wat iklan pasal pertandingan ni...

5. Pastu dier cakap aku menang cek nilai RM7K, pos jelah, yg sibuk2 tya pasal akaun bank aku watper...

6. Aku ni mana pernah menang apa pertandingan yg dianjurkan oleh syarikat besar dlm negara ni... mcm mustahil jek tanpa isi borang, or antar sms tetiba menang plak...

7. Dier call aku sekali tu jek... lepas aku letak dier dah tak call lagi.. klu betul ah aku menang mesti diorang call aku berkali2 sambil mengajak aku makan di MArriot Hotel utk acara penyampaian hadiah... ye tak...

Kepada pembaca sekalian, aku rasa ini adalah penipuan, jadi korang berhati-hatilah... kpd Pemilik syarikat Power Root tolong ah siasat mende alah ni..nama syarikat korang tu yg dipergunakan...

Hampeh punya mangkuk hayun...aku ni ader master tau tak... ko ingat aku bodoh sgt ke yg ko nak tipu aku buta2...cessssttttt.....

Catatan SCHA: Sayang, bi cintakan sayang betul2 tau..tak pernah tipu...(huh, jiwang plak)...

14 comments:

BULLET said...

ooo, menang pertandingan ek...eleh tau dah tu ayat kaver padehal betol2 menang kan...buat entry camtu sebab xnak kitorg mintak sikit kan...tol x?sile angguk

zul said...

wei, klu aku menang betul2, takdenyer nak wat entry... duk diam jek,,,,

BULLET said...

yela tu...ayat cover line je. xpe2, nanti mintak mama beli kerang rebus jangan bagi pokcik makan...

nurul aziyana said...

hahha baru mlm semalam mak aku trima mesej power root ni tp angkatnya 17k..ewah sedap sungguh mamat indon neh..bantai gelak jer ngn mak aku..weh, penghujung tu mmg jiwang karat

zul said...

bullet: pokcik tak makan kerang, takut sakit perut..hehehhe

mekna: ye ke... jiwang ker?..jiwang ah jugak...

applemintlady said...

ada master tp eja 'sendiket' pun salah..
sm ja cam dak LHDN tuh..wawwawawawawa..
S.I.N.D.I.K.E.T ye..

tp nsb bek xkna tpu..

zul said...

oooo...kutuk ek... well i bukan amik master pendidikan bahasa melayu... so mmg ah selalu salah2 ejaan ni....

suker ek cari kesalahan ejaan org lain ek... jgn cari kesalahan org jek, takut nnt kiter salah susah nak betulkan...ops.. terbebel plak...

applemintlady said...

belaja dr ksilapan ok..
jgn malu nk mgaku..
sy pun blaja dr ksilapan..
dan smua org xlari ksilapan..tmsuk sy ni ha..ops..tbebel sudah..

zul said...

hehehehhe... ok.... aku mengaku aku silap....

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

kadang-kadang tu dapat sms, kata nombor tepon kiter terpilih sebagai penerima hadiah lah...power root jugak...penipu2 tu suka gunakan brand tuh...kesian power root kompeni yg betul2...tp kalau org yg lurus tu, tak fikir logik tertentu...dh tentu kene tipu hidup2...

zul said...

tulah pasal... aku kesian klu kena kat makcik2 or pakcik2 yg hidupnyer jujur jek... ish3... apa punyer malaun ah diorang ni....

farish H said...

nseb x kna tipooo

zul said...

nasib baik... klu tak, mau hangus duit dlm akaun aku yg tinggal tak berapa sen tu...heheheh

Azmi said...

bro!aq pun dpt gak call tu..sma ar prosedur dia cma aq dpt rm10,000 je..huahuahua... aq wat bdoh je..ms org tu tanya nak gna bank account mn, aq ckp xde..dier trus hang-up..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...