24 November 2009

Pasangan Jarak Jauh (PJJ) Paling Romantik...

Entry ni terhasil kesan penulisan Pn Xeea tentang dirinya yg turut PJJ ngan husband Cfu.. klik sini untuk baca.... (cilok idea skit)

Semua org yg sering membaca blog ni, sudah semestinyer tahu yg aku baru jek mendirikan rumah tgga genap sebulan hari ni... Sejak itulah jugak, aku menjalankan hidup sebagai suami mingguan (weekend husband)... entry blog pon jadi tak menentu isunya...

Hari ni, aku nak kongsi apa yg aku wat selama sebulan sebagai PJJ bagi memastikan romantica d'Amor berkekalan...

1. Alwayz Update...

*jangan saper2 kutuk hp aku tu buruk n out of date... tu pon aku rembat mak aku punyer...

Perkara yg paling penting, kena selalu update maklumat... mmg hari2 kena call... jam 10.30pm... dh jadi rutin... semua aktiviti harian diberitahu... dari menu harian, sampailah rancangan Keluarga Ke-9..heheh... kadang2 tu bukan nak tau sgt apa yg wife aku tu wat, just nak dengar suara dier jek... baru leh tido... lagi tak dengar suara, mcm terawang2an....

Sbb itu jugaklah, drp prepaid skrg dah postpaid... dulu masa bercinta call 3 hari sekali... skrg klu bleh 3 minit sekali...tapi melampau ah plak kan...

Paling syok, setiap kali call, pasti ader perbualan yg diselitkan dengan ritma2 romantik yang sangat indah... berbunga2 hati nurani... tu yg kuar lagu bunga2 cinta tu..ahak...

Selain, calling2..YM dan Blog ni pon jadi tempat melepaskan rindu....

2. Jauh atau dekat, sentiasa di mata

*Gambar ni dah ada atas meja kerja aku sejak bertunang lagi..

Yang ni penting...memanglah muka wife aku tu sentiasa tersemat di dalam hati yg paling dalam... tapi gambar pon kena ah tgk jugak...lokasi paling strategik, atas meja kerja... sambil2 wat keje, jeling kat gambar tu skit... baru ah bersemangat... peringatan, kena kerja elok2, skrg nak tanggung anak mak mertua yg sorang ni....

Klu dlu keje utk diri sendiri jek...skrg t/jawab makin besar... rezeki yg dicari pastinyer kena berkat dan halal...

Selain atas meja keje, wajah2 wife yg dikasihi terpampang kat dinding bilik dan desktop laptop tua ni.... sbb tulah, walau jauh atau dekat, wife sentiasa di hadapan mata dan terletak di hati...

3. Rancang utk kesempurnaan...


* Jalan-jalan cari kebahagiaan... heheheh

Memandangkan waktu bertemu itu terlalu berharga dan memerlukan aktiviti yg berkualiti... jadi perancangan yang baik perlu bagi memastikan setiap pertemuan cinta menjadi pertemuan yang sempurna... setiap kali calling2, aku ngan wife tercinta akan bermesyuarat panjang, apa yg nak dibuat pada pertemuan cinta yang seterusnya... every detail diperbincangkan...

Yang paling penting, dalam kalendar telah tercatat dimana pertemuan cinta dan apa yang akan dibuat... bukan apa... masa berkualiti disetiap hujung minggu bukanlah masa yg boleh dibuang begitu saja...

4. Kezuttan...

Kejutan @ surprise menjadi kemestian dalam memastikan suasana hubungan romantik akan berterusan.. setiap hari aku duk pk jek...apalah kejutan yg bleh aku wat utk wife aku... tak semestinya kena beli barang mahal2 utk wat kejutan...

Contohnyer, tanpa bagitau dier, aku gi ke pejabat dier di Sabak Bernam, pastu call cakap rindu n nak jmpa kat depan pintu pagar pejabat dier... then it surprise... suker sgt tgk muka dier blashing...

Mcm raya haji ni... aku dah tetapkan kitorang raya kat umah mama n abah aku di kuantan ni... dier ikut jek, isteri mithalilah katakan... sebagai kejutannya, raya kedua aku akan bawa balik dier ke melaka..bila wife aku dapat tau pasal plan tu, sgt gembira hatinya... suker sgt biler wife gelak2 kegembiraan...heheheh

Xtually...yg paling penting, dalam setiap selepas solat aku akan berdoa, minta diberikan kebahagiaan rumah tangga yg abadi... ditimbulkan rasa cinta yang mendalam tanpa pudar... dikurniakan zuriat yang akan mengikat cinta yang sejati dan dijauhkan dari hasutan syaitan, jin dan jauh dari menjadi mangsa fitnah dan sihir...

Aku dan wife akan menjalankan hidup secara PJJ ini mungkin paling singkat pon 6 bulan lagi... tapi aku terus berdoa agar tempoh waktu itu akan menjadi pendek... Korang semua pon doakan utk kami jugak yek...

Walaupun sengsara hidup mcm ni, tp setiap kali bertemu ia menjadi memori terindah.... macam honeymoon sentiasa...

Catatan SCHA: Walau apa yg kiter hadapi ini sgt menyeksakan, tapi bi akan berusaha agar cinta yg kiter pupuk akan sentiasa mekar sampai bila2...InsyaAllah..

Adui, nak siapkan entry ni makan masa 2 hari..sbb aku sibuk sgt skrg... Yea yea, esok cuti...malam ni my wife akan sampai di kuantan ni...yeeaaaaaa.....

17 comments:

ida_F said...

jangan lupa solat jemaah sama-sama mohon keberkatan dunia akhirat. itu pengikat cinta paling utama dalam rumah tangga.

moga cepat dapat zuriat.:)

nurul aziyana said...

aku dh agak mesti rentetean dr entry xeea..hehehehe..erm btul kata k.ida, jgn lupa semyg jemaah samer, tu lg mengeratkan hubungan dan sementara xder ank kecik lg..kalu dh ader nk kene bergilir2 jg lak

zul said...

InsyaAllah kak.. tapi skrg ni belum berkesempatan... n saya mcm tak berani lagi..hehehhehe... InsyaAllah, akan diusahakan...

Aujinz said...

ahaks..

best giler....lepas tue jarang jumpa..memang gila punya rindu rinduan kan..

best best..

applemintlady said...

mak ai..
cam jauh gile je PJJ ni bang..

Miss Nurul said...

huhuhu tkt pulak rasanya...

insyallah kalau diizinkan..bakal PJJ jugak...

kuantan - shah alam...

mampu ke?? huhuhu....

zul said...

aujin: best jugaklah..heheheh

applemint: jauh jugaklah kuantan - sabak bernam

nurul:mampu punyer... s.alam ngan kuantan baru 4 jam...

sue said...

alal bestnyer..x lama g pun sue akn jd mcm en.zul..huahuhauhu..dr bcinta g dah pjjla...tp mmg bestkan...wah windunyer kat si dia...

zikrialias said...

hurm....ni sume tuk ruangan mereka yg dah berkawen dan yg dah bercaple ke???....bleh nyebok x...heheh

zul said...

sue: hehehhe..best jugak ah..slamat berPJJ yek sue...

Zik: bleh jek, supaya cepat skit mendapat penyakit berjangkit ni..hehehhe

cik EPAL said...

waa..tips yang berguna ni ;)

Nurulhuda|Adlie said...

romantik gila kot u ni, sangat jarang i jumpa lelaki yang mangamalkan dasar keterbukaan mcm u, hehe.. ur wife are soo lucky.. :)

syaf said...

kowang ni memang pasangan romantik r doe...
muahahha

zul said...

cik Epal: gunakanlah klu berguna..heheh

huda: i'm so lucky to hav a wife like her....

syaf: romantik jgn tak romantik..hehehe

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

PJJ tulah menguji ketahanan bercinta haha

zul said...

rich: betul3... sangat bertahan

xeea said...

awwww!
satu lagi, merajok takleh lama2. membazir masa yg ada. huu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...