01 December 2009

Penyatuan Cinta : Akad Nikah

Pada tanggal 25 Nov 2009, maka terciptalah sejarah dalam hidup aku..Peralihan dari alam bujang kepada alam berumahtangga... Insan tercinta pilihan hati dan ditakdirkan Allah buatku bernama Nor Azita Bt Abu Hanifah... Seorang gadis melayu biasa yang cukup ayu wajahnya, baik pekertinya dan warak pula amal ibadatnya... (cewwaaaahhh, melampau2 pendahuluan)....

Majlis berlangsung di Taman Merdeka Batu Berendam Melaka... Aku bersama angkatan rombongan pengantin lelaki dari Pahang seramai lebih 50 orang berangkat dari Felda Lepar Hilir 1 jam 4.30pagi dengan sebuah bas dan beberapa buah kereta...

Kalau korang tanya perasaan aku, emmm..sejak malam sebelum itu aku tak leh nak tidur... study bagai nak rak... Baca semua mende2 yg perlu, tak lupa amal beberapa petua agar tenang sewaktu hari pernikahan... Solat hajat pon tak lupa aku amalkan...

Kami semua tiba di masjid Taman Merdeka kira2 jam 9.15 pagi, aku dah berdebar giler.. sampai nak kuarkan IC pon dah macam kena parkinson...huhuhuhu

Muka aku yg ala2 tenang diluar, bergelora di dalam...gituuuu...

Setibanya di masjid, aku tunaikan dulu solat sunat tahayyatul masjid dan solat hajat 2 rakaat.. then kena plak tunggu tok imam yg terlambat plak tibanyer... takper, biar kiter tunggu dier jgn dier tunggu kiter, kang hangin plak dier, mau 15 kali akad tak lepas2....hehehe

Aku punya ah gelabah, wife aku bleh plak senyum ayu yg ala2 relek jek...

Waktu bier wife aku sampai masjid pon aku dah tak sedar, al maklumlah, gelabah tahap gaban tertelan biji rambutan... u all bayangkan dalam saat2 camtu, bleh plak aku terlupa ayat kursi yg selama ni rileks jek aku baca di hujung bibir... berdobar2 hati ni... dalam hati aku byk berishtigfar dan selawat nabi... kadang2 terfikir jugak, apalah yg tok imam nak tya aku nnt...

Ini plak sesi penyerahan Wali, dan persetujuan kawin oleh pengatin pompuan...

Aku mula2 tgk wife aku masa dier dipanggil utk ditanyakan setuju atau tak dikahwinkan dengan Mohd Zuhaimi bin Zolkifli... risau gak aku kot2 tetiba wife aku tu cakap taknak, mau aku tak datang dah melaka 7 keturunan akibat malu yg melampau, hehehehe.... uishh, tergamam gak aku tgk wife aku dimekapkan ala2 artis camtu... tapi nak tgk lebih2 nnt org kata apa plak... heheheh..

Bermula sesi kuthbah nikah dan soal jawab...

Setelah segala persetujuan dari wali dan pengantin perempuan diterima, maka bermulalah majlis akad nikah... dimulakan oleh Tok Adat menyambut ketibaan rombongan dari Pahang.. Xtually aku tak paham sebenarnyer aper fungsi Tok Adat ni, dahlah kena bayar duit adat 1% dari duit hantaran.. ish3... Mak mertua aku pon ala2 bengang sebab adat2 beradat ni.. tapi dah kiter berada di negeri Melaka, maka ikut je ah yek... bukan patah kaki pon....

Waktu kuthbah nikah dibacakan, aku dengar ah jugak skit2, tapi sebenarnya aku dah tak bagi tumpuan dah pon, aku duk sibuk baca mcm2 ayat utk menenang hati aku ni... lepas jek kuthbah, tok imam wat ulasan skit ah pasal hidup berumahtangga ni... n then, apa lagi sesi soal jawablah...

1. Sebutkan rukun2 nikah?... pantas jek aku jawab...
2. Mengucap dua kalimah syahadah?... emm, sungguh nak kena panah petir kalau tak leh jawab ni...
3. Beristihgfar 3 kali?... mmg dari mula2 masuk masjid lagi, mulut aku tak lekang menyebut kalimah suci ni...
4. Selawat Nabi 3 kali?... Sama jugak dari mula aku duk sebut selawat ini tanpa henti...

"Ok, tu jelah yg Tok nak dengar.. ingatkan nak suruh azan, tapi takpelah, lain kali"

Mak aih, nasib baik tak kena azan..hehehehhe... maka selesai ah sesi soal jawab... terlepas dah satu azab... tinggal atu je lagi....

Bersedia utk akad nikah, kenangan seumur hidup...

Maka bermulalah sesi akad nikah... Korang saksikanlah sesi akad nikah ni kat video bawah ni...

video

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, aku sah menjadi suami kepada Nor Azita Bt Abu Hanifah...

Senyuman kelegaan sebab takyah nak lafaz byk2 kali....

Doa dalam kesyahduan....sob...sob..sob...

Aku telah mengejutkan ramai org apabila sewaktu doa dibacakan oleh Tok Imam aku telah menitiskan air mata pertama seorang suami... ramai gak yg tertanya2 kenapa aku nangis? Xtually perubahan diri menjadi seorang suami betul2 menyentuh perasaan aku.. aku betul terharu kerana diri ini diberikan nikmat oleh Allah utk bergelar suami.. bahkan pula aku telah menjadi suami kepada seorang gadis yg begitu sempurna berbanding diriku yg penuh kekurangan.... sebenarnya aku takde alasan yg munasabah kenapa aku nangis... klu u all yg pernah kawin pasti pernah merasakan perasaan itu.. cuma mungkin korang talah menangis cam aku ek... yelah2, kutuk lah kalau nak kutuk... huhuhuhu

Penyerahan duit mas kahwin... percaya tak, ini kali pertama aku menyentuh tangan wife aku...

Membaca lafaz taklik... sekali lagi drama air mata...

Setela penyerahan duit mas kahwin sebanyak RM40, maka kenalah pulak baca lafaz taklik.. sekali lagi drama air mata terjadi... sedang aku baca lafaz taklik itu, tetiba sewaktu menyebut nama isteri " Isteriku ... Nor Azita.....bt .... Abu Hanifah..." then aku tersangkut kat situ... dada aku jadi sesak, perasaan jadi sgt sebak... tulisan jadi kembang... Tok Imam plak sibuk menenangkan perasaan aku... Huishhh... terasa sgt panjang lafaz itu... yelah, korang bayangkan, baru jek 2 minit bergelar suami isteri, tetiba sahaja meletakkan hubungan perkahwinan itu dengan lafaz bertalak... sungguh tak sanggup rasanya.... huhuhuhuhu

Oh yer.. utk pengetahuan korang, wife aku setitik pon tak kuar air mata...biler aku tya kenapa tahan giler samapi tak nangis, sedangkan wife aku ni kategori cengeng ah jugak... dier bleh ckp "Memang nak nangis, tapi sayang plak nnt rosak make up"....cessss...

Serah tanggungjawab, abang ipar sebagai wali kepada aku yg kini sah sebagai suami...

Majlis batal air sembahyang... Xtually masa serah duit mas kahwin tadi pon dah batal pon air sembahyang... bleh plak masa nak pasangkan gelang ni aku tak jumpa cangkup nyer...hehehhe

Cium jgn tak cium... hehhe, korang kat belakang tu gelak ek... cesss

Inilah keluarga di pihak pengantin perempuan.. Dari kiri: Azim (anak sedara), Herman (adik ipar), aku, FatihaH (anak sedara), wife, MakMertua, Angah, Abg Apis, Kak Dila, Alia dan Ariana...

Ini plak keluarga aku, dari kiri: Cikgu Ita (best friend mama), Kak Ina, Abah, aku, wife, Mama, Juji, dan Amir (adik Ipar)...

Maka tamatlah majlis akad nikah... sebaik sahaja majlis akad nikah brakhir, hujan turun renyai... hujan rahmat org kata... then kitorang pon amik ah gambar sekeping dua puluh keping... kekok giler masa amik gambar ni....



Bersambung plak majlis bersanding... tungguuuuu.....

Catatan SCHA: Bukti cinta bi buat sayang...

14 comments:

BULLET said...

video tu cam kenal jek...agak2 mane la dapat video tu kan...

cheqna said...

salam
tahniah
moga ikatan perkahwinan yang dibina mampu dikecapi kebahagiaannya sehingga hujung nyawa kalian berdua...

Allah merestui kamu berdua selamanya..=)

farish H said...

ameen cntek mpelai;p

sue said...

wah2 dalm2 gementar tu bab posing bukan main g ek...cantek baju..i like!!!

zul said...

bullet: diam2 sudah...

cheqna: amin, tq

rish: hahaha...tq

sue: well,posing mcm model kayu..kekok abis..

Aujinz said...

huhuhuhu...

Tahniah bro.. wife yang sangat comel...tak leh nangis sebab takut tanggal mekap tue yang tak tahan tue..hahahahha...

zul said...

tulah pasal... bleh plak tahan2 nangis ek...hehehhe

syaf said...

alamak bro....li bikin hati gua bergelora lu taw x....
hahahh sangt heaven rasenyer....aku plak x sabo nk nikah ni ha....
ayoooo...so sweet r

Nurulhuda|Adlie said...

sangat jarang ya rakan rakan, reading all this sappy sappy words from a guy's heart, salu tgk yang pengantin perempuan je bagai nak rak bercerita..

atleast dapat tau mcm mana perasaan lelaki bila menghadapi saat2 penting dalam hidup..

i must say here ur wife sangat2 bertuah, puan azita if u read this i cant help to smile at u both.. u sangat comel.. semoga berkekalan..

and nice flow, sila sambung lagi..

Miss Nurul said...

comeynya jalan cerita... so cute. jeles pulak. hik3. tp tang takut rosak mekap tu yg paling best. caiyalah, bkn senang nk mekap mcm artis. kena la jaga. hehehe...

atiza said...

Nuruhuda: Thanks nurul, I pn sgt tersentuh.. huhuhu, tangisan isteri yg terharu dgn kasih suami..


Miss Nurul:Mestila..penat tau mekap lelama nih..hehe

zul said...

syaf: nikah cepat bro... jgn tunggu lama2... lepas kawin, hidup akan rasa sempurna...

Nurulhuda: well, itulah maksud entry ni.. nak kongsi perasaan kegembiraan dengan semua org...

nurul: heheheh... ramai yg undi part tu..hehhehe

atiza: amboi, dah pandai jawab komen ek...heheheeh

cik EPAL said...

semoga kekal hingga ke akhir hayat :)

Little miSSy said...

hehhee... ita tengok blog ini wat akak pun rasa nak nikah cpat jek... ekek... tapi mau nikah dgn sape???? calon enggak ada sih... ekekkeke... apapun tahniah... jaga baby elok elok... k... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...