24 December 2009

Penyatuan Cinta: Honeymoon (repost utk 'Bila blogger Bercuti'

*Repost untuk Contest Bila Blogger Bercuti' di Fitrihadi.com...



Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...

Setelah lama tersangkut, kini aku sambung kembali siri Penyatuan Cinta dengan kisah2 sewaktu aku gi honeymoon plak...

Actually kitorang telah gi honeymoon 2 hari selepas majlis perkahwinan kami di Melaka.. sewaktu tu aku n wife bercuti 2 minggu utk majlis perkahwinan ni. (tq En Khamsan sbb sudi meluluskan cuti yg panjang itu).... Tarikh honeymoon 28hb 10 - 30hb 10 2009....

Aku dah rancang honeymoon ni dalam masa sebulan sebelum majlis lagi.. but my wife hya tau lokasinyer sehari sebelum bertolak ke sana... lokasi yg dipilih sudah semestinya di negeri tanah lahirku, Pahang Darul Makmur...

Pada mulanya aku ingat nak ke Indon, malangnyer waktu tu kecoh pasal H1N1 dan Ganyang Malaysia... so tak berani ah pokcik nak gi... pastu rancang nak ke pulau-pulau di Malaysia... sekali takut plak muka hitam akibat sun burn, nnt bersanding kat pahang, hitam lah plak muko...

Akhirnyer aku decide utk ke tanah tinggi... choice antara Bukit Tinggi n Cameron Highland... akhirnyer Cameron Highland menjadi PUJAAN HATIKU.... Aku telah mengambil pakej Bulan Madu lengkap di Hotel Casa De La Rosa (Istana Ros) dengan harga RM***Tut***.....

Maka bermulalah pengembaraan dua insan yg mabuk dilamun cinta... hahahahhaha.... Aku drive ah Baby City aku tu dari Melaka ke Cameron Highland melalui Tapah.... ponek jugak pokcik, tapi kutabahkan jua diri ini...

Sewaktu memanjat dari Tapah ke Tanah Rata, hujan turun dengan lebatnyer... seram jugak sbb laluannya sangat berliku dan pokok2 melintuk liuk dipukul angin... dalam hati tak henti2 membaca doa serba yg tahu... wife plak aku arahkan dier tidur bagi mengelakkan perasaan takut dier tu berjangkit kat aku plak... tambah2 taut ah aku nnt...

Tapi terdetik gak dlm hati "bagus jugak hujan2 ni.... sejuuuukkkkkk" ....ops...

Perjalanan yg memakan masa hampir 5 jam itu akhir berakhir di Parkir Hotel ni... kabur ah skit gambar atas ni sbb hujan...kabus pon tebal, maklumlah mcm kat Paris plak...hahah

Tapi segala kepenatan hilang sekelip mata apabila masuk ke bilik penginapan... mak aih, cukup mengagumkan dekorasi bilik ni... kelopak mawar di sekitar bilik sampai ke bilik air... di luar tingkap taman ros yg cukup indah dengan bau bunga2an yg sgt segar... walaupun takde aircond (semua hotel di Cameron mmg takde aircond,) tapi suhunya sgt dingin....

Dah tersedia atas meja, sebiji kek khas utk kami... emmmm cukup lazat... air teh tu, my wife yg bancuh... terasa sgt puas hati dengan layanan pihak hotel... lebih menarik, hotel ini agak privasi, tak ramai sgt tetamu... jadi mmg best ah, hinggakan dalam lift pon bleh bercumbu2an...hehehhe...ops.....

Seterusnya, aku ngan wife pon baring2 ah melelapkan mata, menghilangkan penat lelah perjalanan yg panjang....

Pada malam pertama, kami dihidangkan dengan set candle light dinner... kat atas tu lah makanan2nya.... menarik... paling best, salad n desert... salad dier segar sgt... maklumlah, duk kat kebun sayur MAlaysia.... main course aku pilih salmon n steak... korang tgk je ah gambar tu sambil bygkan rasanyer camno... airnyer plak, kitorang pilih house special strawberi with pineapple jus...wallaaahhhhh....

Hari kedua... selepas sarapan pagi (takyah tunjuk ah, nnt makin lapar plak korang) kitorang join Tour yg dah disusun utk kitorang...ni semua termasuk dlm pakej... walaupun gambar kat atas ni ader pic baby city aku, but kitorang gi tour tu ngan van pihak tour agency....

Ni lokasi pertama yg kitorang gi... Taman Rama-rama... dah nama pon taman rama2,so mmg byk ah rama2 nyer kat situ... ader gak serangga, ular serta kura2....

Then, tak sah lah klu dah sampai cameron tapi tak gi ladang teh... kitorang ke ladang teh BOH (Best of Highland)... indah sunggu permandangan kat sini, klu dapat wat sesi outdoor utk pic perkahwinan mmg syokkkk...

Dah sampai kat kilang Teh BOH, apa lagi, kena ah merasa teh yg segar bugar itu... aku order teh Palas Special... Teh paling mahal ah kat restoran tu... cececeeee.... bukan apa, saja nak rasa camno ah rasa teh yg mahal tu.... menarik n aromanyer nice... tapi rasa dier lebih kurang je ngan teh yg lain... ops, kantoi lidah aku tak peka....

After minum2 kat kilang BOH, kitorang ker Rose Valley... ader beribu2 jenis bunga kat sini... ponek kaki pokcik berjalan sambil snap picture.... tempat ni romantik sgt tau... sesuai ah utk pasangan yg berbulan madu cam kitorang ni..

Then, ke ladang lebah, tempat diorg hasilkan madu... malangnyer kitorang dah tak tahan lagi nak berjalan... so kitorang lepak2 kat kafe yg ade kat situ jek...

Last but not least, kitorang ke kebun Strawberi... tu pon kitorang tak jalan2 sgt pon, amik gambar n makan ais krim jek.. oh yer, klu korang dtg sini jgn lupa rasa ais krim strawberi ni... best sgt...

Pastu kitorang ajak tour guide kitorang tu hantar kitorang ke hotel, sbb itorang dh tak mampu lagi nak jalan2.... Aktiviti seterusnya, Tidooooo....

Petang baru ah bangun gi cari makanan... lapo plak perut den....

Malam nyer plak, kitorang dihidangkan dengan set steambot... set dier mcm nak bagi 4 org makan... byk sgt... pastu mmg best.... byk sayur yg segar2, seafood yg pelbagai serta ada gak mee yg pelbagai termasuk 4 biji telur puyuh... puas hati makan... for sure mmg tak abis....

Lepas makan balik ke bilik... tetiba jek bilik diketuk... ingatkan org datang serbu khalwat, rupa2nya ader waiter dtg antar strawberi coklat ni... y wife apa lagi, melompat kegembiraan... aku ni tak minat sangat coklat, so tak ah excited sgt...

Ni gambar bonus khas utk semua pembaca blog ni... gambar2 hangat yg lain, ops tak dapek ah nak tunjuk, simpanan sendiri sajorrr...

Hari ketiga, bangun pagi jek, badan dah sakit2 sbb keletihan... hari ni kitorang akan bertolak pulang.. sedih gak nak tinggalkan tmpt ni, sbb tempat betul2 meninggalkan memori yg sgt indah... after breakfast, kitorang check out...

Pastu terus ke Brinchang, atau lebih tepat lagi ke Kea Farm... nak beli belah apa yg patut.. byk jugak yg kitorang beli...

Lepas tu terus bertlak balik ke Kuantan, kenapa kuantan? sbb esoknya kitorang akan diraikan di majlis menyambut menantu kat umah aku plak...

Sepanjang honeymoon tu, apa yg best, bleh dikatakan semua warga hotel tu tau yg kitorang ni pasangan honeymoon, jadi diorg mmg treat kitorang baik2 punyer... pastu biler gi jalan2 peniaga2 akan panggil "Pengantin Baru mari2 beli sayur"....

Aku mmg suggest pada pasangan yg baru berkahwin, cepat2 ah gi honeymoon, sbb di sinilah segala keindahan dunia perkahwinan dapat mula dirasakan...then keindahan itu akan terus dibawa utk melayari alam berumahtangga...

Catatan SCHA: Memori indah yg tak mungkin dilupakan sampai bila2....

15 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

strawberry chocolate!!! nyum2! =D

sue said...

mak aiii.canteknyer dpa decorate bilik korg.....bila kau nak g cn lagii..dah lm aku x g nih.....ahahah

zul said...

nuar: nak ker, amik ah satu...

sue: canteeekkkk ah jugak..hehehh

Aujinz said...

best gilak...

berapa full pakej?..:-"

zul said...

2 org ah...lalalalallalal

xeea said...

"badan dah sakit2 sbb keletihan"

uiiii. asyik letih je, bro. haha

neway, lawa2 ah gambo ko kat cameron. kata, ko adalah penternak blog tanpa kamera.

bila lah penyakit gayat laki aku ni nak kebah. dari dulu dah aku ajak naik cameron, manjang tanak je. haishh.

zul said...

'diam2 sudah"

aku guna dslr yg ader tulis "Hak Milik Kerajaan"

alah naik keter, bukan kena daki pon... aper yg dier gayat sgt...

Nurulhuda|Adlie said...

gile la ko ni wei, haha, suspen sungguh baca sambil terselit unsur2 biru..

ok sudah jeles, 7 bulan lagi..

farish H said...

wahh shioknya stoberi coklat ehhe

zul said...

nurulhuda: hahahah, apa yg dimaksudkan dgn unsur biru itu? hahahah

rish: nak amik ah satu...

揚州炒飯Penny said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚

Fitrihadi.com said...

wah bahagianya baca entry ni..sweet ar..thanks sebab join..tengah mengadili ni :)

Anonymous said...

wah! entry top 6, best juga rupanya honeymoon kat cameron. Tak yah pergi oversea, kan. Good luck for the contest.

Fitrihadi.com said...

tahniah! bro dapat tempat pertama! :)


- - -
Tahniah! Pemenang ‘Contest: Bila Blogger Bercuti’ Disahkan Secara Rasminya!

atiza said...

Tahniah bi.. heheh, model pun mempengaruhi pemarkahan jgk ker.. hehe, lepas ni nak nk bercuti kat mana plak ek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...