18 May 2010

Tetap dan Berpencen

Assalamualaikum... salam 1 Malaysia....


Apa kabor kome2 sumer... tetibe jek jadi Peghok plak.... kembali ke Kuantan segera...


Nak citer skit pasal keje... korang pernah tak ader kerja yg dianggap 'tetap dan berpencen'... mmg ah kerja kiter kiter ker ni tetap dan berpencen (klu amik skim pencen ah)... tapi ni keje2 yg mana, klu ader jer keje tu, sah2 korang ah menjadi tempat hala tuju, jari tuding menuding tuk wat menda alah tu... ada? or korang ni tido jekkkk...ops...


Kat pejabat aku ni, aku ader ah keje yg tetap berpencen ni... jadi pengacara majlis... pantang ader program kecik ke besar ker... selalunyer aderlah hamba Allah yg ckp "suruh zul jek jadi MC"... mak aih, klu nak bagi mc ok gak... walaupon bukan aku sorang yg selalu kena, but antara muka MC terlaris ah.. ahaks...naik muak dah org kat pej ni tgk muka aku jadi MC...

* Posisi minggu lepas, MC perhimpunan bulan...

Masa mula2 wat keje ni (zaman universiti dulu lagi), aku wat semua job, pantang org suruh, berdesup desap trus setuju... masuk je kerja, semua majlis sanggup, Anugerah KJ ker, Seminar ker, Majlis Makan Malam ker, terbaru aku dinaikkan pangkat, dari baca nama graduan kepada MC utama sidang Konvokesyen... sejak tu akhir2 ni demand skit... dah tak nak wat program kecik2.. program besar2 wat dlm dewan besar dengan sound system terbaik jek diterima... yg cikai2 tolak tepi...hahahhahah... mengalahkan artis plak...

Aku suker or tak keje ni? For sure aku suker, that y tak pernah komplen...Kenapa aku suker? Sbb keje mudah, tp menonjol giler... bayangkan korang hanya perlu baca teks, wat intonasi kebabooom skit, ubah suara ala2 mahathir lokman walau tak jadi,semua org dah kenal ko, dan semua org tau ko wat keje utk program tu, yg penting bos nampak keje ko tu... bayangkan klu ko keje susun kerusi,penat lelah, perpeluh2, belum tentu bos tau.. well, dlm usaha nak dpt SKT tinggi, tonjol menonjol perlu, jgn sepak 'tonjol' plak...

Memang ah ader rasa gugup, nak terkucil tapi kutahan jebat,tapi masa awal2 jek, biler dah start, everything akan ok... org kata kerja ni kena ader bakat... but bagi aku, yg penting berani mencuba dan praktis, praktis, praktis....

Cukup ah cerita pasal MC... sekarang minggu peperiksaan Akhir di POLISAS... satu lagi kerja tetap dan berpencen... pengawas peperiksaan... aduh, bosan gak duk melangut 2 jam tengok bebudak jawab periksa... setakat ni aku belum berjaya menangkap mana2 kes meniru... ish3...



Oklah utk kali ni... suker sangat ayat penutup Ustaz Zamri...

ALLAH, ALLAH, ALLAH,..... MANTOP...

Catatan SCHA: Rindu semakin menjadi2...huhuhuhu

9 comments:

xeea said...

masalahnya, tak pernah dpt payment keja ni walaupun tetap dan berpencen. huuuu

Rih0ney said...

eh eh,ade aku ade dlm 2 drpd 3 gambar tu la..hehe..

zul said...

xeaa: tulah, biler agaknyer nak dapat bayaran plak ek...

rina: ops,...

Miss Nurul said...

xpe...org suka dgr. bila dah suka, diorg think +ve la. insyallah ada ganjarannya jika org yg mendengar tu doakan for ur life.. :)

ainnoraini said...

salam perkenalan....
saya kak ain dari selangor...suke plk kak ain bace blog ni....dgn adenye blog ni dpt la jugak tahu kehidupan seorg lecturer ye...

ainnoraini said...

tq zul...sebab sudi menjengok blog kak ain tu...
same la kite..nnt jemput la dtg lagii ye....

BULLET said...

ko bab bodek mmg nombor satu...hampessssssss

syaf said...

wo jadik mc...

mc - mariah carey
mc - mulut cabol
mc - meh sini
mc - momok cun

mane sa2 ek???'


lalalla






















********ko try jadi pengacare AF...muahahah

zul said...

ha? bodek? aper tu? ko ni tetiba jek lari tajuk ni apsal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...