06 May 2010

Nakal pon ader baiknyer...

*tiada kaitan dengan alatan yg bakal dibeli buat baby

Assalamualaikum semua....

Pagi hari yang cerah (sekitar jam 7.30 pagi), seperti hari2 biasa yang lain, aku memandu baby CT ke tempat kerja. Radio IKIM menjadi bahan halwa telinga. Korang semua wajar dengar radio setiap pagi, sbb ader segmen motivasi pagi yg cukup berfaedah utk motivasi kerje. (Makluman, aku tidak mendapat sebarang komisyen utk tujuan promosi ini) ahaks....

Hari ni, Ustaz Zamri Zainurdin memulakan motivasi dengan kisah budak2 yg suker bermain... Betul katanya, budak2 ni suker bermain.. dulu masa budak2 aku mmg suker tul main, main basikal, main randes, main lompat getah, main sorok2, main pondok2 (ops) n mcm2 ah... tapi tak rasa penat pon... rilek jek.. main sampai mlm pon takper... (cuba ah main sampai malam, kalau tak kena rembat ngan abah aku, means abah aku tak sihat lah tu ... sori abah)...

Ader mak ayah, risau betul klu anak2 nyer bermain jek... lagi2 yg 'baru dapat' kaki, usia setahun... berjalan ke sana ke mari... abis semua benda nak di usik...

Tahu kah anda? (alamak mcm segmen National Geografi plak)... pertumbesaran dan perkembangan kanak2 sgt berkait rapat dengan psikologi kinestatiknya.. kinestatik tu pergerakan dan perlakuan yer tuan2, puan2....

Jadi sekiranya anak2 anda nakal (alamak Hj Fadzilah Kamsah tak bagi panggil anak nakal).. bukan nakal, terlebih aktif... itu petanda baik.. dier sedang membangunkan sistem derianya termasuklah pemikiran dan perkembangan otaknya...

Menurut ustaz Zamri lagi, klu satu2 kelas itu bising dengan kehadiran gurunya di dalam kelas, itu membuktikan keas itu sedang berkreatif dan masing2 sedang membangunkan deria penglihatan, pendengaran dan pertuturan... yang penting bising dengan aktiviti yg pelbagai, bukan bising kerana bergaduh or berbual kosong....

P/S: Klu betul kanak-kanak bising dlm kelas dpt membina pertumbuhan mindanya, kanak2 bangka mcm student aku tu memekak dlm kelas pon utk pertumbuhan minda ker?


*Hanya sampel, sgt tidak bermaksud...

Catatan SCHA: Doakan baby bakal menjadi anak yg soleh dan pintar...

4 comments:

Diyana Zulkifli said...

masa anak sorang,mmg quite tension bile tgk rumah asyik bersepah sbb tak boleh langsung nak kemas elok2,sbb ada tukang sepahkan.tapi bile dah dua org ni,saya dah boleh control emosi. biarkan aje..nanti dia penat,dia berhentila.masa tu baru boleh kemas elok2..:)

BULLET said...

ko main lompat getah bro? isk3...ko main bola x?

cik EPAL said...

semua orang mesti nak dapat anak baik baik :)

zul said...

yes, for sure...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...