11 March 2009

Isu: PPSMI




Isu yang agak panas sekarang, PPSMI... P&P Sains dan Matematik dalam bahasa inggeris.. Mungkin ader pembaca blog ini merasakan isu ini agak lapuk utk diperkatakan, namun sbg pendidik SOT perlu menyatakan pendapat SOT..




Di politeknik kini, PPSMTI (P&P sains, matematik dan teknikal dalam bahasa inggeris) sedang dipraktikkan utk pelajar2... Ini amat bersesuaian dengan taraf politeknik sbg IPT di Malaysia...




SOT merasakan PPSMI wajar diteruskan demi masa depan anak bangsa yg lebih gemilang...




Memang benar, PPSMI melanggar Akta Pelajaran dan Laporan Razak yg menyatakan Bahasa Melayu sebagai bahsa pengantar di sekolah... Pon begitu, tekanan semasa mengkehendaki kiter melakukan anjakan paradigma...




Sebenarnya, penggunaan bahasa inggeris utk sains dan matematik tidak akan merosakkan bahasa melayu jika kiter menyeimbangkan keduanya... disamping menerapkan bahasa inggeris dalam subjek2 tersebut, pembudayaan bahasa melayu perlu dipergiat. Dengan keseimbangan ini, tidak akan wujud persoalan bahasa melayu akan pupus.




Badan2 pejuang bahasa melayu seperti GAPENA wajar mempergiatkan lagi usaha... jgn hanya pandai bercakap dan membantah, tapi usaha yg sepatutnya mereka lakukan tidak diendah.




Rakyat Malaysia perlu mengakui hakikat bahawa kiter ini negara membangun... kiter masih bergantung kepada ilmu dan teknologi luar. Mahu tidak mahu kiter perlu menguasai bahasa ilmu itu, barulah kiter boleh maju... Contoh, di Jepun satu ketika dahulu, sewaktu Toyota mula2 memasuki industri automotif, beliau belajar dari Ford... perlu berbahasa inggeris... tidak pula dier ego tak nak belajar bahasa lain... namun kini, biler mereka sudah maju, mereka ada teknologi sendiri, barulah mereka abaikan aspek bahasa lain.. namun bahasa inggeris masih di ajar di sekolah2 jepun...




Kiter jgn terlalu bongkak dan berfikiran cetek... hya kerana kiter takut dengan bayang2 kiter sendiri, masa depan anak2 diabaikan... jika kiter rasa hidup kiter hari cukup mencabar, masa depan anak2 kiter pasti lebih mencabar...




Kenapa perlu bermula di peringkat sekolah rendah lagi?...




Jawapannyer mudah, di sekolah rendah kanak2 masih mentah, mereka mudah dididik... kalau dah peringkat IPT baru nak merangkak, maka masalah besarlah... contoh terdekat, pelajar2 SOT... perlaksanaan PPSMTI tidak dapat dibuat secara menyeluruh... ini kerana diorang mmg tak faham bahasa inggeris... sedangkan diajar dalam bahasa melayu pon diorang 'blur'... inikan plak bahasa inggeris... Jadi pendedahan di peringkat sekolah rendah adalah wajar...




Akhirnyer, SOT menyeru semua pihak agak memikirkan isu ini secara rasional.. kerajaan telah berbelanja berjuta2 ringgit utk menyediakan prasarana yg baik utk melaksanakan PPSMI.. jgnlah kiter bazirkan wang rakyat utk kembali ke P&P dalam bahasa melayu pula...




Hya kerana sains dan matematik diajar dalam bahasa inggeris, SOT rasa bahasa melayu belum sampai tahap akan pupus... percayalah..




SOT: tak payahlah wat demonstrasi jalanan, buang masa, wang dan mengancam kesejahteraan negara... musyawarah kat lebih baik....

8 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

andai ada keseimbangan antara kedua2 bahasa, bagi nuar x timbul sebarang isu sbnrnya...lg pn idea ppsmi since 2002, naper perlu smpi tahun 2009 nak berdemonstrasi bagai...ntah ler...

rizz said...

aduss pelik la dh 2tahun guna asal lak isu ni timbul..hurm

zuhaimi zul said...

tulah pasal... enam tahun perlaksanaan PPSMI, baru tahun ni sibuk nak bantah sana bantah sini...

xtually, tahun ni, ramai org ghairah sgt nak buat rusuhan jalanan...

dari sibuk kumpul ramai2 buat kecoh, baiklah ramai2 berarak semperna maulidur rasul...

takde pulak muka2 tu berarak masa maulidur rasul...

azhan said...

Maaf, saya tak setuju dgn pendapat ni SOT. since kite negara demokrasi, izinkan saya mengemukakan hujah saya, Yang Arif SOT..

Pertama sekali, saya peka kepada nasib bahasa melayu & taknak ia senasib dgn tulisan jawi.. Agak2, dlm ramai2 yg ada dlm blog ni, berapa kerat je yg pandai tulis jawi?? semuanye berpunca bile sistem pendidikan kite mengabaikan tulisan jawi.. even semua org mengaku pandai berbahasa melayu pun, berapa ramai yg mampu berbahasa melayu dgn baik.. semua dh jadi rojak.. dlu kononnye menteri penerangan nk banteras bahasa rojak, pun tu hangat2 tahik ayam je.. at the end, keluar je sekolah, tak ramai yg bleh berbahasa melayu dgn baik.. tak pelik ke hari tu, kuar paper org belande menang debat bahasa melayu?? tempat pertama, dua & tiga, takde pun org malaysia (tuan umah)..

SOT lulusan engineering, saya pun lulusan engineering. so, mmg kite sama2 faham kepentingan bahasa inggeris dlm P&P utk bidang ni. Malah, bile kerje ni, lagi la saya rase penting utk menguasai bahasa inggeris, demi memenuhi tuntutan semasa dlm bidang ni.

tapi bagi saya, masalah ni berpunca dr bahasa inggeris, bukan subjek sains & mate.. kenapa nk hukum subjek2 tu plak, hukum la subjek bahasa inggeris..
seolah2, saya beli seluar, tiba2 singkat.. yg masalahnya seluar, pergi la betulkan seluar.. jangan la nk potong kaki, semata2 utk padankan dengn seluar pulak..
ubah kaedah pengajaran BI, bukan sains & mate..

abang ipar saya adalah guru subjek sains bg spm di sebuah sekolah di felda di gua musang, yakni kawasan yg agak pendalaman di negeri kelantan.. die kate, akibat dr PPSMI, pelajar yg sepatutnye fail subjek BI shj, terpaksa fail subjek Mate & sains.. sbb?? tak pandai BI.
kalau di bandar, kite ade byk resource, byk tuisyen.. tapi kat kg2, ape yg mereka ade?? astro?? takde.. TV? agi la takde.. Internet jauh sama sekali.. entertainment diorg adalah lebih bersifat fizikal.. sekurang2nya, kalu lulus Mate & sains, leh la masuk giat mara, takpun masuk POLISAS, jadi student SOT, leh SOT bimbing diorg..
tp bile sains & mate pun dh fail, peluang diorg tertutup.. terpaksa la mewarisi keje mak bapak diorg..

sekarang semua org persoal kenapa baru sekarang bantah..
sebenarnye bukan baru sekarang, dr dulu dh bantah..
dh lama dah..
cume, time dlu, politik negara di satu pihak.. sekarang ni, ade pihak lain cube memanipulasikan isu ni utk jadi kepentingan peribadi..
tu yg masalah dlm negara ni..
semuanye berkisar kpd politik..
bile menguntungkan salah satu pihak, baru la duk kecoh..
kalu tak, mmg haram la..

apepun, saya setuju ngan pendapat SOT yg last tu.. jgn membazirkan duit negara utk tukar buku2 teks..
dlm kes ni, kerajaan kena la teliti & faham masalah rakyat.. soal "tax payer money" kena pertimbangan, soal mase depan anak2 pendalamn yg tak mampu kuasai BI pun kena ambik kire.. byk cara yg boleh buat.. tp since kite dlm lantik diorg jadi Yg Berhormat, gaji dh bayar mahal2, biar la diorg yg pikir sendirik..

cume, jgn nanti setiap kali tukar kerajaan, tiap kali tu la kena tukar bahasa.. hehehe..

Cik Oren said...

sy pun x phm ngape nk bantah PPSMI.

bg sy ia baik untuk semua..sekarang mungkin org hanya nampak keburukan dan kepayahan untuk melakukan perubahan...Tapi percaya lah suatu hari nanti semua akn menjadi normal..:)

zuhaimi zul said...

azhan... hujah azhan dengan analogi bahasa jawi tu mmg ada betulnya dan ader rasionalnyer... pon begitu berkaitan nasib anak pendalaman, zul tak pasti kalau pendalaman yg betul2 dalam, but di felda tempat asal zul, keputusan UPSR, PMR dan SPM makin meningkat, malah baru2 ini upsr catat rekod baru, means tiada masalah ngan PPSMI.. but zul hormati pandangan azhan, yelah semua org ader pandangan masing2..

cik oren... itulah hakikatnyer cik oren, manusia berbeza2.. kalau manusia merujuk pada akal fikiran semata2 maka byklah percanggahan akan berlaku... pasal PPSMI, perubahan mmg susah nak diterima.. but akhirnya nnt kiter akan biasa dgn perubahan tu...

azhan said...

hmm.. betul la, semua ade pendapat masing2..
cume saya nk tekankan kt sini (rasanye semua setuju), jgn la isu ni jadi kepentingan politik @ ikut selera pemimpin..

ye la, bile pemimpin A naik, kuatkuasa PPSMI.. pastu pemimpin B lak naik, mansuh.. pemimpin C naik, kuatkuasa balik.. yg untung, pengeluar buku teks & penganjur kursus bahasa.. yg terseksa, ibubapa.. elok2 si adik leh pakai buku abang2 & kakak2, terpaksa la beli buku baru..

hmm.. maaf la nk cakap.. tak kira la MP pembangkang ke, kerajaan ke, seharusnye diorg terdiri dr org yg berpelajaran atau at least, berfikir panjang&mendalam.. jgn mentang2 idea tu dr ahli parti diorg, semua sokong, idea dr ahli parti lawan, semua tentang.. fikir dlu sedalam2 sebelum buat keputusan, sbb tu kerajaan malaysia kasik gaji, utk wakil rakyat malaysia berfikir utk kepentingan rakyat malaysia..

sori la, celoteh panjang.. kecewa skit ngan perkembangan politik akhir2 ni.. tak kira parti mana, byk yg jaga periuk nasik sendiri berbanding kepentingan rakyat..

zuhaimi zul said...

well...tulis ah panjang mana pon, zul tak kisah... mmg ruang ni utk pembaca pon...

pasal politik semasa, mmg agak bercelaru skrg ni... masing2 rasa tergugat dan digugat... jadi krjaya politik masing2 perlu dipertahan...

tu yg kadang2, bangsa sendiri, saudara sendiri pon sanggup dibelah perut diratah hatinyer...ish3...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...