12 November 2012

Monday Blues: 1Malaysia sambut Deepavali

*Gambar godek kat pakcik google

Ok, esok sambutan Hari Deepavali. Kepada kawan-kawan beragama Hindu, Happy Diwali.

Kita yang bukan beragama hindu ni camner? 

Ada yang kata  takleh nak terhegeh-hegeh sambut sekali. Pergi rumah terbuka bagai. Kata they all, kalau kita sambut sekali, boleh jatuh murtad and what so ever.

Pada aku ah, kita di Malaysia ni hidup dengan pelbagai kaum dan agama. Kawan-kawan kita dari pelbagai ras dan suku. Tak salah kita tumpang bergembira pada hari kegembiraan mereka. Bukannya kita meraikan deepavali atas sebab Maha Krishnan dah berjaya mengalahkan Raja Naragasura yang kejam.

Tetapi kita sama-sama menyambut Deepavali atas ajaran Islam yang menitik beratkan jalinan silaturahim dan saling hormat menghormati sesama kita.  Malah kita boleh menonjolkan akhlak mulia seorang muslim sebagai dakwah islamiah kepada bukan muslim. Betul tak?

Yang penting sekali ESOK CUTI. Bleh lepak kat umah sambil layan citer tamil and citer hindustan.

Tapi kat tempat kerja ai ni, dah ramai pon bercuti. Over kan. 

3 comments:

Zac Rega said...

Pewiittt Deepavali tuu :)
Mwehehe. Terjah blog ni.
Salam kenal juga :)

Xeea said...

hahahahahaha same here! lengang hah kolej sume pakat sambut Diwali. LOL!

Cikgu Ma said...

besok knduri kawen member skolah rndah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...