15 July 2010

Kerana durian...

Assalamualaikum kawan-kawan....

Semalam tak sempat nak update blog ni, sibuk dari 8.00 pagi till 6.00 pm...

So, dah byk ker korang makan durian utk musim kali ni... kat umah aku ader ah jugak dalam 5 pokok yg berbuah... dh mula luruh pon... kire puas ah makan, takyah sibuk nak membeli...

Citer pasal musim durian ni, aku teringat satu kisah zaman aku belajar di Johor dulu....


* ramai gak org malaysia tak makan durian, lantak diorg ah...

Kisahnya berlaku dalam perjalanan aku pulang dari Kuantan ke Johor... Bas yg dinaiki berjenama CAP AYAM SERAMA...kahakahkahaka... Bas ekspress super coarch paling huduh pernah wujud dlm sejarah malaysia....

Ketika bas baru sajer nak bergerak, En Driver bas yg bajet best telah memberi ucapan alu-aluan... tapi suara dier yg serak-serak kahak tu, menyebabkan maklumat yg disampaikan tidak jelas...

" saper- saper yang 'kosherdrian ksjduehjs' (aku tak paham ah), tolong ke bawah yek"...

Disebabkan maklumat yg disampaikan hya bleh difahami oleh makhluk asing.. so takde sesaper yg amik perduli...

* Patut ah tak faham, hanjeng rupanyer driver bas tu...

Perjalanan diteruskan, dalam satu jam perjalanan... tiba-tiba bas diberhentikan di bahu jalan... tiba-tiba..jeng jeng jeng....

" Oi, aku cakap saper yg bawak durian dalam bas ni, gi ah letak kat bawah nu...aku takleh bawak bas camni... aku taknok ah bawak bas gini" (dalam loghat Ganu..aku tak reti nak ajuk)...

Lepas tu, pokcik driver yg bajet best tu, terus turun dari bas pastu gi mana2 entah...

* Hek eleh merajuk plak...oloh bucuk-bucuk, meh aku penerajang ko sekali...

Sekali, pokcik merajuk ah pulak... sebab durian pon nak merajuk... masalahnyer, aku tak bau pon bau durian tu...

Tak lama pastu, ader ah mamat ni bangun n letak bag dier kat bawah bas... OOOOO, ko punyer angkara yek, sampai terguris hati driver bas tu...kesian-kesian.... Nasib baik bukan aku yg bawak, sbb mak aku ader gak suruh aku bawak balik durian ke johor...aku membantah keras cadangan itu.

15 minit pastu, baru ah driver tu naik bas n meneruskan perjalanan... sampai skrg ni, aku mmg tak berani langsung nak bawak durian naik bas even mak aku memberi jaminan tiada bau yg akan terhasil....ahaks...

Moral of the story: Jom makan durian banyak-banyak....

Catatan SCHA: ESOK yg dinanti-nantikan....

6 comments:

atiza said...

Yeay3,esok yg dinanti2kan.. bru ingt nk suh bwk durian buh dlm tuperware kedap bau.. heheh..(",) yg boleh dibawak ialah durian yg ade dlm perut jer.. Ops, jgn sendawa lam bas sudah..

zul said...

klu teringin sgt, nnt kiter beli k...

~ ReD ~ said...

hoh..lama x makan duriannn...:D

Miss Mirror a.k.a Sam said...

itu la...heran la org yg tak suka durian ni...kacukan mat saleh kot..

zul said...

red: sekarang kan musim doyan... makan ah byk2

mm: entah ah... lantak diorang ah...

syaf said...

gagagag..ape da kaw.seba baik aku x pernah bawak durian dalam bus, kot x jadik cam ko...muahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...