09 February 2012

Isu : BB1M

Assalamualaikum... salam 1Malaysia...

Hari ni nak bincang satu perkara... BB1M a.k.a Baucar Buku 1 Malaysia... satu kesimpulan...

Well nama pon pendidik, kenalah komen skit pasal usaha kerajaan yang satu ni....

Kerajaan Malaysia telah memperuntukkan sekitar RM260 juta untuk diagih-agihkan kepada para pelajar IPT dan Tingkatan 6 bagi meringankan beban mereka untuk membeli buku-buku ilmiah.

Alhamdulillah, pelajar-pelajar aku di politeknik ni dah menerima baucar masing-masing malah kebanyakkan mereka dah pon menggunakannya.

RM200 dalam bentuk baucar. Kenapa baucar? bukan duit tunai? .... Kalau student aku tanya macam tu, aku jawab, kerajaan bukannya bodoh... Kalau diberikan wang tunai, bukan buku yang dibeli tapi pakat2 habis kat topup handphone, tak pon wat tukar sport rim motor yang baru... Bukannya aku nak merendah-rendahkan para pelajar IPT sekalian, namun aku juga pernah jadi student dan itulah realitinya... so diberikan baucar dan hanya boleh ditebus di kedai buku...

Pon begitu, sebahagian pelajar yang menerima baucar ni seolah-olah tidak langsung bersyukur... ada di kalangan mereka menjual baucar yang diterima dengan harga yang lebih rendah untuk mendapatkan wang tunai dengan cara mudah...

Sebelum ni, kita digemparkan dengan rusuhan pelajar yang menuntut kebebasan akademik... Pada aku, kalau kerajaan bagi baucar untuk korang beli buku yang akan membantu korang dalam akademik pon korang salah guna, so tak yah ah cakap pasal kebebasan akademik... Xtually aku pon tak paham apa yg bebudak ni maksudkan dengan kebebasan akademik. Bebas yang macam mana, sbb aku rasa selama ni tak sapa2 pon yang kongkong kita semua dalam mendapat pendidikan... well itu isu lain.

Apa-apa pon, dari pemerhatian aku, atas usaha kerajaan melalui BB1M ni, kedai-kedai buku dibanjiri oleh pelanggan yang melimpah ruah. Suasana yang jarang-jarang dapat dilihat.

Last week waktu keluar ngan anak isteri, kitorang ke kedai buku POPULAR... ingat nak cari buku berkaitan Sketchup dan buku utk si kecil Auni... masuk je.. tgk-tgk punya ah ramai manusia.. Macam tak cayer je aku kat dalam kedai buku. Selalu keadaan macam tu hanya ada kat kedai kain time2 dekat nak raya.. hehehe... nak bayar buku sebuah pon amik masa dekat setengah jam... adui...

But, itu satu petanda yang baik. Maknanya ramai juga pelajar-pelajar yang menggunakan BB1M dengan betul. Tak diseleweng. Walaupun dari pemerhatian aku kebanyakkan mereka membeli novel dan lot of alat tulis. Takpelah asalkan ada buku yang boleh naikkan minat diorang utk membaca.

Pada anak-anak pelajar sekalian, ingatlah, RM200 yang diberikan itu datang daripada jerih perih rakyat Malaysia. Dihadiahkan kepada anda semua utk dimanfaatkan. Diberikan kepada anda semua utk anda menjadi pewaris negara yang hebat dan mantop.

* masing-masing pegang baucar dan kad pengenalan....

Catatan SCHA: Agak-agak nak makan bihun hailam petang ni, kena pakai baucar tak?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...